Általános alapfogalmak a fertőző betegségekről, kiemelten a koronavírusról. A megelőzési lehetőségek rövid magyarázata.
Fertőző betegség: az a jelenség, amikor egy idegen kórokozó (ágens) megjelenik egy gazdaszervezetben, és azt megbetegíti.
Bármely fertőző betegség kialakulásának kizárólagos feltétele, hogy létezzék:
- Egy fertőző kórokozó = fertőző ágens = ágens (pl. vírus, baktérium, parazita)
- Egy kórokozót hordozó (pl. egy beteg ember, vagy panaszmentes-tünetmentes ember, vagy állat, vagy tárgy)
- A kórokozó kiszabadulásának egy kijárata (pl. köhögő-, tüsszentő-, beszélő ember, vagy: kilincs, pénz, telefon, egyéb tárgyak, felületek)
- Egy út, amit a kórokozó - a forrástól a célig - megtehet (levegő, tárgyak érintése, lenyelése, belégzése)
- Egy behatolási kapu, amin a kórokozó beléphet a gazdaszervezetbe (garat, bőr, emésztőrendszer, vér)
- Egy fogékony gazdaszervezet (pl. oltatlan ember, egyéb betegségek által legyengült ember, a kórokozóval először találkozó ember)
Bármely fertőző betegség csakis akkor alakulhat ki, ha az összes előző feltétel teljesül, bármely hiánya esetén betegség nem jön létre.
A folyamatot fertőző láncnak nevezik. A fertőző betegség bármely láncszem megszakításával megelőzhető.
A konkrét megelőzési lehetőségek, némi magyarázattal:
1. Kórokozóval szembeni megelőzés.
Esetünkben a koronavírus teljes kiirtására nincs valós esély. Sok más kórokozót az emberiség gyakorlatilag már kiirtott.
2. Hordozóval szembeni megelőzés.
Környezetünkben ez a vírus már megjelenhetett, vagy a jövőben megjelenhet.
A vírus hordozója a beteg ember (a gyógyulásig), de lehet az egészséges is, vagy egy vírussal szennyezett tárgy is.
A hordozóval kapcsolatba került egészséges emberben (kontakt) a vírus
kezdetben (kb. két hétig) nem mutatható ki, de a jelenléte nem is
zárható ki. Csupán az idő döntheti el, hogy valóban
megfertőződött-e, vagy sem.
A zárlat (karantén) az ismeretlen hordozók helyben tartása miatt történik.
Az utazások korlátozásával elkerülhetjük az ismeretlen hordozókat.
A zsúfolt tömeg elkerülése ugyanezt a célt szolgálja.
3. A kórokozó kijáratával szembeni megelőzés.
Beszéd, köhögés, tüsszentés közben a légutakból mikroszkopikus cseppek
kerülnek a levegőbe (maximum 2 méterre, tüsszentéskor). Ezen cseppekben
megbújhat a kórokozó. A cseppek egy ideig a levegőben szállnak (ködös,
nedves, fülledt időjárás esetén sokáig), onnan a tárgyakra ülepednek,
majd elpárolognak. A kórokozó így szabadon marad, órákig, vagy akár
napokig fertőzőképes lehet, de szerencsére előbb, utóbb
elpusztul.
A kilépési kapu, a kijárat bezárását célozza a szájat és az orrot elfedő, sebészi, textília-maszk.
Ez a maszk felfogja a fertőző cseppeket, így azok nem tudnak kijutni,
másokat nem tudnak megfertőzni. Bármely légúti betegségben szenvedőnek
(hordozóknak) ajánlott.
A maszk a lehetséges
áldozatokat, a környezetet védi, nem a viselőjét. A koronavírus, kis
mérete miatt ezen a maszkon, belégzés közben áthatolhat.
Ez a maszk a járvány
sújtotta területen az egészségeseknek is ajánlható, mivel ők is
lehetnek vírushordozók. Országunkban elszigetelt esetek vannak,
nincs járvány, hanem járványveszély van!
Fertőzés elleni teljes védelmet csak a speciális szűrővel rendelkező, szorosan záró maszkok nyújtanak. Viselésük azoknak kötelező, akik bizonyítottan koronavírussal fertőzött környezetben végzik a munkájukat.
Tömegben, sorbarnálláskor tartsunk egymástól (lehetséges fertőző kijáratok) legalább egy méter távolságot.
4. A tovaterjedési út megakadályozása.
A tovaterjedési út elleni védekezést célozza a gyakori, szappanos kézmosás, a közvetlen érintkezéssel történő üdvözlési szokások (kézfogás, puszi) kerülése. A környezet (kilincs, fogantyú, pénz, telefon, stb.) fertőtlenítése is a tovaterjedési utat akadályozza.
A
koronavírus zsírba van csomagolva, amit a közönséges szappan, vagy
bámilyen felület-fertőtlenítő felold, a vírust elpusztítja.
5. A kórokozó behatolási kapujának védelme.
A koronavírus csak a légutakon (tudomásom szerint) léphet be a
gazdaszervezet áldozat-sejtjeibe, bőrön, emésztőszerven keresztül nem
tud a sejtbe hatolni. A bőrről, viszont a szájba, innen a garatba
kerülhet (a garat közös légút- és emésztőút), vagy az orrba juthat.
Ezért kerülendő az arc érintése. Egyes
javaslatok szerint a gyakori, tizenöt percenkénti folyadékfogyasztás a
vírust a garatból lemossa a gyomorba, ahol a gyomorsav elpusztítja.
6. Fogékony gazdaszervezet.
Elvileg az egész emberiség fogékony az aktuális koronavírus-típus
fertőzésre, mivel eddig még nem találkozott vele. A védelmet
ellene specifikus védőoltással lehetne megszerezni. Ennek kifejlesztése gőzerővel zajlik.
Általános,
minden kórokozóval szembeni védelmet a mindenki által ismert egészséges
életmód nyújt. Valószínű, hogy itt inkább a betegség enyhébb
lefolyásáról van szó, mint valós alacsony fogékonyságról. Eddigi
ismereteink szerint a koronavírusra az idős, krónikus betegségben
szenvedő korosztály a legfogékonyabb, illetve a betegség lefolyása
náluk a legsúlyosabb.
Kormányzati tájékoztató a koronavírusról
A koronavírus tünetei és kezelése
|
|
|